350 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
200 g śmietany 18 %
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić pulpety w sosie dyniowym?
Pierś z kurczaka, obraną cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
Do mięsa dodaj ugotowany ryż, startą dynię, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Wyrób mięso. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące.
W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj startą dynię. Smaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Podlej bulionem i duś około 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz. Sos zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę, wymieszaj. Pulpety włóż do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz