Pulchne, aromatyczne placuszki dyniowe na drożdżach z jabłkami o wspaniałym, pomarańczowym kolorze, które doskonale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych lub oprószone cukrem pudrem.
Racuchy dyniowe z jabłkami - składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 średniej wielkości jabłka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić racuchy dyniowe z jabłkami?
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka, puree z dyni, aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj plasterki jabłek, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
- Racuchy nakładaj na rozgrzany olej przy pomocy łyżki, smaż z obu stron, na niewielkiej mocy palnika, do zarumienienia.
- Gotowe racuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz