wtorek, 15 października 2019

Racuchy dyniowe z jabłkami

Pulchne, aromatyczne placuszki dyniowe na drożdżach z jabłkami o wspaniałym, pomarańczowym kolorze, które doskonale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych lub oprószone cukrem pudrem.

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami



Racuchy dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy dyniowe z jabłkami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka, puree z dyni, aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj plasterki jabłek, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
  • Racuchy nakładaj na rozgrzany olej przy pomocy łyżki, smaż z obu stron, na niewielkiej mocy palnika, do zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz