Niezwykle aromatyczny, lekko słodki, a zarazem kwaśny i ostry schab w miodzie i musztardzie to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina na kanapkę. Polecam! :)
Schab miodowo-musztardowy - przepis:
1,2 kg schabu
3 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
50 g masła
przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz
Jak zrobić schab miodowo-musztardowy?
Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, posmaruj marynatą.
Zamarynowany schab odstaw do lodówki na całą noc.
Schab przełóż do naczynia żaroodpornego z dodatkiem masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 165 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę, by mięso się nieco przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz