Schab duszony w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym to smakowite i ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe.
Schab paprykowo-pomidorowy - składniki:
- 1 kg schabu
- 2 czerwone papryki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 300 ml wody
- 200 g śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić schab w sosie paprykowo-pomidorowym?
- Schab oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa oprósz słodką papryką, ostrą papryką i solą.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
- Do wysokiego pojemnika wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki papryki. Całość zmiksuj blenderem.
- Zmiksowany sos paprykowo-pomidorowy dodaj do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i duś na niskiej mocy palnika przez około 30 minut (do miękkości mięsa). Potrawę dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz