wtorek, 8 października 2019

Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Schab duszony w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym to smakowite i ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe.
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym






Schab paprykowo-pomidorowy - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab w sosie paprykowo-pomidorowym?

  • Schab oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa oprósz słodką papryką, ostrą papryką i solą. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso.
  • Do wysokiego pojemnika wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki papryki. Całość zmiksuj blenderem.
  • Zmiksowany sos paprykowo-pomidorowy dodaj do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i duś na niskiej mocy palnika przez około 30 minut (do miękkości mięsa). Potrawę dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Schab w sosie paprykowo-pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz