Kremowy sernik na kakaowym spodzie, z dodatkiem masy kajmakowej, wykończony warstwą śmietanową i gorzką czekoladą.
Sernik kajmakowy - składniki na kakaowy spód:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
Sernik kajmakowy - składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 300 g masy kajmakowej
- 1,5 opakowania proszku budyniowego (60 g)
Sernik kajmakowy - składniki na warstwę śmietanową
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić sernik kajmakowy?
- Przygotowanie sernika rozpocznij od przyrządzenia spodu. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć ciasto.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wylep spód tortownicy. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, pojedynczo dodawaj żółtka cały czas miksując. Dodaj partiami ser. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj masę kajmakową. Krótko zmiksuj. Dodaj proszek budyniowy. Ponownie krótko zmiksuj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w gotową masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Dodaj żelatynę do ubitej śmietanki, cały czas miksując.
- Ubitą śmietaną wyłóż na upieczony i ostudzony sernik. Na wierzch zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki.
- Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
MMMM, moja mama taki robi. Muszę ją namówić żeby upiekła
OdpowiedzUsuń