środa, 2 października 2019

Sernik kajmakowy

Kremowy sernik na kakaowym spodzie, z dodatkiem masy kajmakowej, wykończony warstwą śmietanową i gorzką czekoladą. 
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy




Sernik kajmakowy - składniki na kakaowy spód:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Sernik kajmakowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1,5 opakowania proszku budyniowego (60 g)

Sernik kajmakowy - składniki na warstwę śmietanową

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić sernik kajmakowy?

  • Przygotowanie sernika rozpocznij od przyrządzenia spodu. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć ciasto. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wylep spód tortownicy. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, pojedynczo dodawaj żółtka cały czas miksując. Dodaj partiami ser. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Dodaj masę kajmakową. Krótko zmiksuj. Dodaj proszek budyniowy. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w gotową masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Żelatynę krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Dodaj żelatynę do ubitej śmietanki, cały czas miksując. 
  • Ubitą śmietaną wyłóż na upieczony i ostudzony sernik. Na wierzch zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.  
Smacznego!
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy


1 komentarz: