wtorek, października 22, 2019

Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami





Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej  
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania


Jak zrobić szarlotkę z orzechami?

  • Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
  • Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
  • Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
  • Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Szarlotka z orzechami


Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger