Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.
Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich
Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Jak zrobić szarlotkę z orzechami?
Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz