Proste i szybkie w przygotowaniu siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem cukinii i żółtego sera.
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
2 cukinie
4 ząbki czosnku
250 g żółtego sera
2 jajka
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem?
Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Cukinie obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw niewielką ilością soli i odstaw na bok na 10 minut, by puściły sok.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do miski z mięsem dodaj odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, majonez, obie mąki, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu sernik na zimno składający się z dwóch warstw: masy serowo-bananowej z dodatkiem ubitej śmietany kremówki i masy brzoskwiniowej.
Sernik bananowy z brzoskwiniami - składniki:
1 kg sera z wiaderka
400 ml śmietany kremówki 30%
3 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
3 banany
5 łyżek cukru pudru
5 brzoskwiń
kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Jak zrobić sernik bananowo-brzoskwiniowy?
Biszkopty poukładaj na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej lekko stężałe galaretki cytrynowe. Partiami dodaj ser, rozgniecione widelcem banany i przesiany cukier puder. Zmiksuj.
Masę serową z bananami wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie obierz ze skórki, wyjmij pestki i zmiksuj przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem wlej do brzoskwiń lekko stężałe galaretki brzoskwiniowe.
Masę brzoskwiniową wylej na masę bananową.
Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, by obie masy dobrze stężały.
przyprawy do natarcia otworu: sól, pieprz i słodka papryka
1 szklanka zimnej wody
Schab po sztygarsku - składniki na marynatę:
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić schab po sztygarsku?
Schab umyj i osusz. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób w schabie nacięcie na taką szerokość, by włożyć do środka kiełbasę.
Przygotowany otwór natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włóż kiełbasę (może nieco wystawać na końcach).
Do miseczki dodaj olej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Przygotowaną marynatą natrzyj z każdej strony schab, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 24 godziny.
Po upływie powyższego czas, zawinięty w folię aluminiową schab przenieś do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej 1 szklankę wody.
Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii i rozchyl ją, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami, cukinią, rukolą, roszponką i pomidorkami koktajlowymi to ekspresowe w przygotowaniu, aromatyczne i pełne zdrowych składników danie obiadowe.
Makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
Jak zrobić makaron z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi?
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i suszonym czosnkiem. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
Cukinię pokrój w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek, kurczaka i smaż do zarumienienia. Dodaj pieczarki i cukinię, smaż do całkowitego odparowania płynu z patelni.
Na patelnię, cały czas mieszając, powoli wlej śmietankę. Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Gotowy sos wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i roszponką.
Smakowite, mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach składające się z trzech warstw. Pierwsza z nich to masa na bazie budyniu truskawkowego z dodatkiem galaretki, druga warstwa to banany z galaretką pomarańczową, natomiast trzecią warstwę stanowi pianka truskawkowa, tj. mus truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. Pyszne, proste w przygotowaniu i świetnie prezentujące się ciasto. :)
Ciasto truskawkowo-budyniowe - składniki na masę budyniową:
5 szklanek mleka
3 budynie truskawkowe bez cukru (proszek - 3 x 40 g)
6 łyżek cukru
100 g masła
2 galaretki truskawkowe
kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Ciasto budyniowe z truskawkami - składniki na masę galaretkową:
3 banany
1 galaretka pomarańczowa
Ciasto truskawkowe z budyniem - składniki na piankę truskawkową:
400 g mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany kremówki 30%
dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto truskawkowo-budyniowe?
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty.
Przygotuj masę budyniową. Proszek budyniowy rozmieszaj w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Rozmieszane budynie wlej na gotujące się mleko i gotuj przez około 2 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by budyń się nie przypalił. Dodaj suche galaretki, cały czas mieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą masę wylej na biszkopty i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę galaretkową. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do lekkiego stężenia.
Banany obierz, pokrój w plasterki i ułóż na ostudzonej masie budyniowej.
Tężejącą galaretką zalej banany. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
Przygotuj piankę truskawkową. Truskawki z cukrem przełóż do garnka, wstaw na najmniejszą moc palnika i poczekaj aż się zagotują.
Gorące truskawki zmiksuj blenderem na mus, dodaj suchą galaretkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dodaj ostudzony mus truskawkowy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Piankę truskawkową wyłóż na stężałą warstwę galaretki z bananami. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
Puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym, które możesz przygotować z dodatkiem dowolnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Pycha! :)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na ciasto:
450 g mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
0,5 szklanki letniego mleka
160 g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki płynnego miodu
6 łyżek oleju
1 jajko
350 g dowolnych owoców (u mnie wiśnie, porzeczki i maliny)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Jak zrobić ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym?
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, serek homogenizowany, miód, olej i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę rozetrzyj w palcach, by uzyskać kruszonkę.
Na wierzchu wyrośniętego ciasta ułóż owoce. Całość posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z marchewką i cukinią?
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia.
Marchewki i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ziemniaki zetrzyj w robocie na specjalnej tarczy do ziemniaków lub na średnich oczkach tradycyjnej tarki. Dodaj jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj marchewkę, cukinię i przesmażoną kiełbasę z cebulą, ponownie dokładnie wymieszaj.
Masę ziemniaczaną przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (jeśli tak jak ja, używasz formy silikonowej, możesz ten krok pominąć). Wierzch babki przykryj folią aluminiową.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij z wierzchu folię aluminiową.
Smakowite, przekładane, pięknie prezentujące się ciasto składające się z trzech blatów miodowych przełożonych kremem grysikowym i powidłami. Całość dopełnia kajmak i orzechy włoskie. Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami to świetna propozycja na świąteczny stół. Polecam! :)
Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
150 g masła
0,5 szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi - składniki na krem:
5 szklanek mleka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
250 g miękkiego masła
Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi i kajmakiem - pozostałe składniki:
350 g masy kajmakowej
150 g posiekanych orzechów włoskich
około 400 g powideł śliwkowych
Jak zrobić ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi?
Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części, każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub nieco większą, bo ciasto wyszło mi bardzo wysokie) wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij jedną część ciasta (pozostałe dwie części nadal mogą być w lodówce) i rozwałkuj na kształt przygotowanej formy do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusz i piecz przez 15 minut.
Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
Przygotuj krem grysikowy. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj około 5 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by kasza się nie przypaliła. Masę grysikową odstaw do ostudzenia.
W misce utrzyj masło. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo ugotowaną kaszę manną.
Złóż ciasto. Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu, posmaruj połową powideł śliwkowych. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i powidła śliwkowe. Przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj kajmakiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto wstaw do lodówki. Grysikowiec najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną.
Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty - składniki:
1300-1500 g białej kapusty
4 małe marchewki
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki octu winnego
100 g śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 łyżki cukru pudru
sól i pieprz
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut, by kapusta zmiękła i puściła sok.
W międzyczasie obierz marchewki i jabłko, i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kapustę opłucz na sicie i odciśnij. Kapustę ponownie przełóż do miski, dodaj marchewki, jabłko, cebulę, ocet winny, śmietanę, majonez, cukier puder, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.