piątek, listopada 22, 2019

Babka ziemniaczana z kiełbasą, marchewką i cukinią

Nieco lżejsza wersja babki ziemniaczanej z dodatkiem kiełbasy, marchewki i cukinii. Pyszna, sycąca i wyrazista w smaku. :)
Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią




Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią - składniki:

  • 1,8 kg obranych i umytych ziemniaków (około 2,2-2,3 kg ziemniaków ze skórką)
  • 2 cebule
  • 450 g kiełbasy śląskiej Morliny
  • 2 małe marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z marchewką i cukinią?

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj kiełbasę i smaż do zarumienienia.
  • Marchewki i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Ziemniaki zetrzyj w robocie na specjalnej tarczy do ziemniaków lub na średnich oczkach tradycyjnej tarki. Dodaj jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Dodaj marchewkę, cukinię i przesmażoną kiełbasę z cebulą, ponownie dokładnie wymieszaj. 
  • Masę ziemniaczaną przelej do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (jeśli tak jak ja, używasz formy silikonowej, możesz ten krok pominąć). Wierzch babki przykryj folią aluminiową.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij z wierzchu folię aluminiową. 
Smacznego!
Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią


Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią


Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Babka ziemniaczana z marchewką i cukinią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger