poniedziałek, 18 listopada 2019

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone to pizza w kształcie pieroga, którą faszeruje się różnymi składnikami. Ja przygotowałam pyszne i aromatyczne calzone z kiełbasą i grzybami, które każdego nasyci i rozgrzeje, nawet w chłodny, jesienny dzień. Z podanych składników przygotujesz trzy duże pierogi. Polecam! :)
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami







Calzone z kiełbasą  i grzybami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 45 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 500 g pokrojonych i obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 350 g kiełbasy śląskiej Morliny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Calzone z grzybami i kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 6 plastrów żółtego sera 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki zimnej wody

Jak zrobić calzone z grzybami i kiełbasą?

  • Przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj obgotowane grzyby. Smaż 5 minut. Dodaj kiełbasę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, tj. do czasu odparowania płynu i zarumienienia kiełbasy. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt koła o średnicy około 20 cm. 
  • Na połówkę każdego placka połóż dwa plasterki żółtego sera i farsz. Placki uformuj na kształt pieroga. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego calzone posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i olejem. Blachę z pierogami odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami

Calzone z kiełbasą i grzybami












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz