Calzone to pizza w kształcie pieroga, którą faszeruje się różnymi składnikami. Ja przygotowałam pyszne i aromatyczne calzone z kiełbasą i grzybami, które każdego nasyci i rozgrzeje, nawet w chłodny, jesienny dzień. Z podanych składników przygotujesz trzy duże pierogi. Polecam! :)
Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
45 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju
1 płaska łyżeczka soli
Calzone z kiełbasą i grzybami - składniki na farsz:
2 cebule
500 g pokrojonych i obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
Calzone z grzybami i kiełbasą - pozostałe składniki:
6 plastrów żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki zimnej wody
Jak zrobić calzone z grzybami i kiełbasą?
Przygotuj ciasto. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 5 minut. Dodaj obgotowane grzyby. Smaż 5 minut. Dodaj kiełbasę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, tj. do czasu odparowania płynu i zarumienienia kiełbasy. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj, na podsypanej mąką stolnicy, na kształt koła o średnicy około 20 cm.
Na połówkę każdego placka połóż dwa plasterki żółtego sera i farsz. Placki uformuj na kształt pieroga. Dokładnie zlep brzegi.
Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego calzone posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i olejem. Blachę z pierogami odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz