niedziela, 17 listopada 2019

Chleb z ziarnami

Pyszny chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością ziaren: pestek dyni i słonecznika, otrębów owsianych i siemienia lnianego.
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami




Chleb z ziarnami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • dodatkowo: garść pestek do posypania

Jak zrobić chleb z ziarnami?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, oliwę z oliwek, sól oraz pestki dyni, pestki słonecznika, otręby owsiane i siemię lniane. Z podanych składników zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
  • Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu, ciasto na chleb posmaruj zimną wodą i posyp ulubionymi pestkami.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

2 komentarze: