Pyszny chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością ziaren: pestek dyni i słonecznika, otrębów owsianych i siemienia lnianego.
Chleb z ziarnami - składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki otrębów owsianych
0,5 szklanki siemienia lnianego
dodatkowo: garść pestek do posypania
Jak zrobić chleb z ziarnami?
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, oliwę z oliwek, sól oraz pestki dyni, pestki słonecznika, otręby owsiane i siemię lniane. Z podanych składników zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu, ciasto na chleb posmaruj zimną wodą i posyp ulubionymi pestkami.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
bardzo fajny przepis! porywam, będzie świeży chleb!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń