Puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym, które możesz przygotować z dodatkiem dowolnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Pycha! :)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na ciasto:
- 450 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 160 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 350 g dowolnych owoców (u mnie wiśnie, porzeczki i maliny)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na kruszonkę:
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Jak zrobić ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, serek homogenizowany, miód, olej i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę rozetrzyj w palcach, by uzyskać kruszonkę.
- Na wierzchu wyrośniętego ciasta ułóż owoce. Całość posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
Usuń