Puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym, które możesz przygotować z dodatkiem dowolnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Pycha! :)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na ciasto:
450 g mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
0,5 szklanki letniego mleka
160 g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki płynnego miodu
6 łyżek oleju
1 jajko
350 g dowolnych owoców (u mnie wiśnie, porzeczki i maliny)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Jak zrobić ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym?
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, serek homogenizowany, miód, olej i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę rozetrzyj w palcach, by uzyskać kruszonkę.
Na wierzchu wyrośniętego ciasta ułóż owoce. Całość posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
Usuń