sobota, 23 listopada 2019

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Puszyste, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym, które możesz przygotować z dodatkiem dowolnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Pycha! :)
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym



Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 160 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 350 g dowolnych owoców (u mnie wiśnie, porzeczki i maliny)

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki


Jak zrobić ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, serek homogenizowany, miód, olej i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i mąkę rozetrzyj w palcach, by uzyskać kruszonkę.
  • Na wierzchu wyrośniętego ciasta ułóż owoce. Całość posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

Ciasto drożdżowe na serku homogenizowanym

2 komentarze: