Smakowite, przekładane, pięknie prezentujące się ciasto składające się z trzech blatów miodowych przełożonych kremem grysikowym i powidłami. Całość dopełnia kajmak i orzechy włoskie. Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami to świetna propozycja na świąteczny stół. Polecam! :)
Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
150 g masła
0,5 szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi - składniki na krem:
5 szklanek mleka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
250 g miękkiego masła
Ciasto grysikowe z orzechami włoskimi i kajmakiem - pozostałe składniki:
350 g masy kajmakowej
150 g posiekanych orzechów włoskich
około 400 g powideł śliwkowych
Jak zrobić ciasto grysikowe z kajmakiem i orzechami włoskimi?
Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części, każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub nieco większą, bo ciasto wyszło mi bardzo wysokie) wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij jedną część ciasta (pozostałe dwie części nadal mogą być w lodówce) i rozwałkuj na kształt przygotowanej formy do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusz i piecz przez 15 minut.
Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
Przygotuj krem grysikowy. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj około 5 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by kasza się nie przypaliła. Masę grysikową odstaw do ostudzenia.
W misce utrzyj masło. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo ugotowaną kaszę manną.
Złóż ciasto. Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu, posmaruj połową powideł śliwkowych. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i powidła śliwkowe. Przykryj trzecim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj kajmakiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto wstaw do lodówki. Grysikowiec najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz