Smakowite ciasto składające się z biszkoptu i pysznej masy śmietanowej z dodatkiem świeżych brzoskwiń i wafelków Prince Polo. Całość dopełnia galaretka brzoskwiniowa. Pycha! :)
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Ciasto Prince Polo - składniki na masę:
800 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wody
4 brzoskwinie
4 wafelki Prince Polo Classic XXL
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml wrzątku
Jak zrobić ciasto Prince Polo z brzoskwiniami?
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Przygotuj masę. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody, odstaw od ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
Brzoskwinie obierz, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wafelki drobno pokrój.
Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki ubitej śmietany dodaj do żelatyny, wymieszaj. Zaprawioną żelatynę wlej cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując.
Do ubitej kremówki dodaj brzoskwinie i wafelki. Wymieszaj.
Masę wyłóż na biszkopt. Na wierzch wylej lekko tężejącą galaretkę.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Fajny przepis zrobie na swieta dzieki pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam i również pozdrawiam. :)
Usuń