Smakowite, mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach składające się z trzech warstw. Pierwsza z nich to masa na bazie budyniu truskawkowego z dodatkiem galaretki, druga warstwa to banany z galaretką pomarańczową, natomiast trzecią warstwę stanowi pianka truskawkowa, tj. mus truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. Pyszne, proste w przygotowaniu i świetnie prezentujące się ciasto. :)
Ciasto truskawkowo-budyniowe - składniki na masę budyniową:
5 szklanek mleka
3 budynie truskawkowe bez cukru (proszek - 3 x 40 g)
6 łyżek cukru
100 g masła
2 galaretki truskawkowe
kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Ciasto budyniowe z truskawkami - składniki na masę galaretkową:
3 banany
1 galaretka pomarańczowa
Ciasto truskawkowe z budyniem - składniki na piankę truskawkową:
400 g mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany kremówki 30%
dodatkowo: garść wiórków kokosowych do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto truskawkowo-budyniowe?
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty.
Przygotuj masę budyniową. Proszek budyniowy rozmieszaj w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Rozmieszane budynie wlej na gotujące się mleko i gotuj przez około 2 minut na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając i uważając, by budyń się nie przypalił. Dodaj suche galaretki, cały czas mieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą masę wylej na biszkopty i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę galaretkową. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do lekkiego stężenia.
Banany obierz, pokrój w plasterki i ułóż na ostudzonej masie budyniowej.
Tężejącą galaretką zalej banany. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
Przygotuj piankę truskawkową. Truskawki z cukrem przełóż do garnka, wstaw na najmniejszą moc palnika i poczekaj aż się zagotują.
Gorące truskawki zmiksuj blenderem na mus, dodaj suchą galaretkę, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dodaj ostudzony mus truskawkowy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Piankę truskawkową wyłóż na stężałą warstwę galaretki z bananami. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz