Proste i szybkie w przygotowaniu siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem cukinii i żółtego sera.
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem - składniki:
3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
2 cukinie
4 ząbki czosnku
250 g żółtego sera
2 jajka
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem?
Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Cukinie obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw niewielką ilością soli i odstaw na bok na 10 minut, by puściły sok.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do miski z mięsem dodaj odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, majonez, obie mąki, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz