sobota, 30 listopada 2019

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Proste i szybkie w przygotowaniu siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem cukinii i żółtego sera.
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem



Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem?

  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.   
  • Cukinie obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw niewielką ilością soli i odstaw na bok na 10 minut, by puściły sok. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Do miski z mięsem dodaj odciśniętą cukinię, ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, majonez, obie mąki, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem


Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz