Siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek, mozzarelli i natki pietruszki.
Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 300 g mozzarelli
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: 1 jajko + bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą?
- Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż około 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła prowansalskie.
- Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dorzuć na patelnię. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Pieczarki z cebulą odstaw, by ostygły.
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Do miski przełóż mięso, pieczarki z cebulą i czosnkiem, mozzarellę, jajko, bułkę tartę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotlety.
- Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz