sobota, 16 listopada 2019

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek, mozzarelli i natki pietruszki. 
Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą




Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mozzarelli 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 jajko + bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą?

  • Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Cebulę obierz i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż około 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła prowansalskie.
  • Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dorzuć na patelnię. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Pieczarki z cebulą odstaw, by ostygły.
  • Mozzarellę pokrój w kostkę.
  • Do miski przełóż mięso, pieczarki z cebulą i czosnkiem, mozzarellę, jajko, bułkę tartę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy uformuj kotlety. 
  • Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego! 
Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz