środa, listopada 06, 2019

Drożdżówki ze śliwkami

Jesienne, miękkie i puszyste drożdżówki ze śliwkami, które wspaniale pachną cynamonem i są naprawdę pyszne. Pycha!
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka

Drożdżówki ze śliwkami - składniki na nadzienie śliwkowe:

  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 500 g śliwek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Bułeczki ze śliwkami - składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wrzątku


Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, pozostałe 0,5 szklanki mleka i jajka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia śliwkowego. Masło roztop i pozostaw do ostudzenia. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem, odstaw na bok. Śliwki odpestkuj, pokrój w plasterki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, a na wierzchu rozłóż pokrojone śliwki. 
  • Następnie ściśle zwiń ciasto, wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokrój roladę na mniej więcej 2,5 - 3 cm kawałki.
  • Drożdżówki przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj lukier. Z cukru i wrzątku utrzyj lukier i polukruj lekko przestudzone bułeczki.
Smacznego!
Drożdżówki ze śliwkami


Drożdżówki ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger