Jesienne, miękkie i puszyste drożdżówki ze śliwkami, które wspaniale pachną cynamonem i są naprawdę pyszne. Pycha!
Drożdżówki ze śliwkami - składniki na ciasto:
20 g drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
75 g masła
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
Drożdżówki ze śliwkami - składniki na nadzienie śliwkowe:
50 g masła
0,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
500 g śliwek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Bułeczki ze śliwkami - składniki na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
5 łyżek wrzątku
Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami?
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, pozostałe 0,5 szklanki mleka i jajka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia śliwkowego. Masło roztop i pozostaw do ostudzenia. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem, odstaw na bok. Śliwki odpestkuj, pokrój w plasterki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm.
Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, a na wierzchu rozłóż pokrojone śliwki.
Następnie ściśle zwiń ciasto, wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokrój roladę na mniej więcej 2,5 - 3 cm kawałki.
Drożdżówki przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przygotuj lukier. Z cukru i wrzątku utrzyj lukier i polukruj lekko przestudzone bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz