Kotlety Gyros, czyli pierś z kurczaka przyprawiona gyrosem z dodatkiem farszu składającego się z papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, majonezu i ketchupu, to świetny pomysł na odmienione kotlety drobiowe.
Kotlety Gyros - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
3 papryki
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
4 łyżki majonezu
5 łyżek ketchupu
250 g żółtego sera
przyprawy: sól, przyprawa gyros
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety gyros?
Każdy filet z piersi kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na dwa kotlety i rozbij. Dopraw solą i przyprawą gyros.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron kawałki kurczaka.
Przesmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Papryki oczyść i drobno pokrój.
Ogórki drobno pokrój, a kukurydzę odsącz z zalewy.
Do miski dodaj paprykę, ogórki, kukurydzę, majonez i ketchup. Wymieszaj.
Wymieszane warzywa nałóż na wierzch mięsa.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch kotletów.
Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Pyszne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń