niedziela, 3 listopada 2019

Kotlety Gyros

Kotlety Gyros, czyli pierś z kurczaka przyprawiona gyrosem z dodatkiem farszu składającego się z papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, majonezu i ketchupu, to świetny pomysł na odmienione kotlety drobiowe.
Kotlety Gyros

Kotlety Gyros






Kotlety Gyros - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 3 papryki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, przyprawa gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety gyros?

  • Każdy filet z piersi kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na dwa kotlety i rozbij. Dopraw solą i przyprawą gyros. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron kawałki kurczaka.
  • Przesmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Papryki oczyść i drobno pokrój. 
  • Ogórki drobno pokrój, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski dodaj paprykę, ogórki, kukurydzę, majonez i ketchup. Wymieszaj.
  • Wymieszane warzywa nałóż na wierzch mięsa. 
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch kotletów. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety Gyros

Kotlety Gyros

1 komentarz: