▼
Kotlety mielone z kalafiorem i papryką
Pyszne kotlety mielone z piersi kurczaka, z dodatkiem gotowanych różyczek kalafiora i różnokolorowych papryk.
Drobiowe kotlety mielone z kalafiorem i papryką - składniki:
- 800 g zmielonej piersi z kurczaka
- 500 g różyczek kalafiora
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 0,5 papryki białej
- 2 małe cebule
- 5 łyżek bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z kalafiorem i papryką?
- Różyczki kalafiora gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody.
- Cebule obierz i drobno pokrój.
- Papryki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż około 3 minut. Dorzuć paprykę, smaż około 5 minut.
- Do miski dodaj mięso, kalafiora, cebulę z papryką, bułkę tartą, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz