wtorek, 5 listopada 2019

Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Pyszne kotlety mielone z piersi kurczaka, z dodatkiem gotowanych różyczek kalafiora i różnokolorowych papryk.
Kotlety mielone z kalafiorem i papryką





Drobiowe kotlety mielone z kalafiorem i papryką - składniki:

  • 800 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki białej 
  • 2 małe cebule
  • 5 łyżek bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kalafiorem i papryką?  

  • Różyczki kalafiora gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody.
  • Cebule obierz i drobno pokrój. 
  • Papryki pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż około 3 minut. Dorzuć paprykę, smaż około 5 minut.
  • Do miski dodaj mięso, kalafiora, cebulę z papryką, bułkę tartą, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz