piątek, listopada 08, 2019

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpeciki z dodatkiem kaszy jęczmiennej zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem żółtego sera.
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym



Pulpety z kaszą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszony czosnek, 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo: 150 g żółtego sera

Jak zrobić pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso mielone, ostudzoną kaszę, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy mięsnej uformuj niewielkie pulpety. 
  • Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju. Pulpeciki ułóż w naczyniu.
  • Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Dodaj pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut. 
  • Do sosu dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, suszony czosnek i cukier.
  • Gorącym sosem polej pulpety. 
  • Ser zetrzyj na największych oczkach tarki i posyp nim wierzch pulpetów.
  • Naczynie z pulpetami w sosie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger