Jak zrobić pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym?
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
Bułkę namocz w mleku.
Do miski dodaj mięso mielone, ostudzoną kaszę, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy mięsnej uformuj niewielkie pulpety.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju. Pulpeciki ułóż w naczyniu.
Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Dodaj pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
Do sosu dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, suszony czosnek i cukier.
Gorącym sosem polej pulpety.
Ser zetrzyj na największych oczkach tarki i posyp nim wierzch pulpetów.
Naczynie z pulpetami w sosie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz