piątek, 15 listopada 2019

Puszysty sernik z mlekiem

Bardzo puszysty, aksamitny i delikatny sernik z mlekiem, olejem i pianką bezową, który jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. :)
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem




Puszysty sernik z mlekiem - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Sernik z mlekiem - składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)

Puszysty sernik z mlekiem - składniki na piankę:

  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Jak zrobić puszysty sernik z mlekiem?

  • Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Z pozostałych 3 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  • Ubite białka rozsmaruj na gorącym serniku i piecz jeszcze przez 15 minut.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

Puszysty sernik z mlekiem

3 komentarze: