Bardzo puszysty, aksamitny i delikatny sernik z mlekiem, olejem i pianką bezową, który jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu. :)
Puszysty sernik z mlekiem - składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
250 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Sernik z mlekiem - składniki na masę serową:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
Puszysty sernik z mlekiem - składniki na piankę:
3 białka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jak zrobić puszysty sernik z mlekiem?
Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę serową wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Z pozostałych 3 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Ubite białka rozsmaruj na gorącym serniku i piecz jeszcze przez 15 minut.
Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Jakie szklanki? Wielkosc prosze podac
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńCzy zamiast sera można dać zesmarzone jabłka?
OdpowiedzUsuń