niedziela, 10 listopada 2019

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Miękkie, puszyste, maślane rogaliki drożdżowe z dodatkiem kremu czekoladowego. 
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym






Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym?

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Gotowe rogaliki możesz dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

1 komentarz: