Miękkie, puszyste, maślane rogaliki drożdżowe z dodatkiem kremu czekoladowego.
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
krem czekoladowy
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików
Jak zrobić rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym?
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski dodaj mąkę, wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
Gotowe rogaliki możesz dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
wspaniałe na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuń