wtorek, 12 listopada 2019

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z piersi kurczaka z kiełbasą żywiecką i żółtym serem, z dodatkiem pysznego, kremowego sosu musztardowego z koperkiem. 
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym



Roladki z kurczaka w sosie musztardowym - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 120 g kiełbasy żywieckiej
  • około 8-10 plasterków sera żółtego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 250 g śmietany 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1,5 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, słodka papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladki z kurczaka w sosie musztardowym?

  • Każdy filet, w zależności od wielkości, przekrój na dwie lub trzy części. Delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw przyprawą do kurczaka. 
  • Na każdym kawałku mięsa połóż kiełbasę żywiecką oraz plasterek sera. Mięso zwiń w ciasną roladkę (ja dodatkowo spięłam roladki wykałaczkami). Wierzch roladek obsyp solą i słodką papryką. 
  • Roladki przesmaż z obu stron na rozgrzanym olej. Przełóż do garnka.
  • Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półtalarki.
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż około 6-8 minut.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, mąkę, musztardę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i wymieszaj. Sos dodaj do garnka z mięsem. 
  • Roladki w sosie musztardowym gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

Roladki z kurczaka w sosie musztardowym

2 komentarze: