Lekka, pożywna sałatka z awokado, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą.
Sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:
- 0,5 główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść pestek dyni
- przyprawy: sól i pierz
- dodatkowo: kilka kropel soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorkami koktajlowymi?
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Awokado obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
- Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Mozzarellę pokrój na plasterki.
- Na talerzu rozłóż sałatę, następnie awokado, cebulę, pomidorki koktajlowe i mozzarellę.
- Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wierzch sałatki posyp pestkami dyni.
Bardzo fajny przepis, jednak awokado z mozzarellą wypada moim zdaniem jakoś mdło. Pokropiłam nawet aromatyczną bazyliową oliwą prosto z Włoch i wciąż czegoś mi w tym daniu brakuje...
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za opinię. Osobiście uwielbiam to połączenie, choć przyznaję, że sałatka ma dość delikatny smak. Pozdrawiam. :)
UsuńMoim zdaniem właśnie delikatność tej sałatki wraz z połączeniem z dobrej jakości mozzarellą i oliwą ( np. Granfuttato) to jest jej atut:) wtedy wszystko łączy się idealnie. bardzo dziękuję za ten przepis:)
OdpowiedzUsuń