wtorek, 26 listopada 2019

Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku to aromatyczne, kruche mięso nadziewane kiełbasą, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku



Schab po sztygarsku - składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • kiełbasa śląska Morliny o długości schabu (u mnie wyszły niecałe 2 kiełbaski)
  • przyprawy do natarcia otworu: sól, pieprz i słodka papryka
  • 1 szklanka zimnej wody

Schab po sztygarsku - składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić schab po sztygarsku?

  • Schab umyj i osusz. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób w schabie nacięcie na taką szerokość, by włożyć do środka kiełbasę. 
  • Przygotowany otwór natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włóż kiełbasę (może nieco wystawać na końcach).
  • Do miseczki dodaj olej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Przygotowaną marynatą natrzyj z każdej strony schab, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Po upływie powyższego czas, zawinięty w folię aluminiową schab przenieś do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej 1 szklankę wody.
  • Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii i rozchyl ją, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Schab po sztygarsku


Schab po sztygarsku


Schab po sztygarsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz