przyprawy do natarcia otworu: sól, pieprz i słodka papryka
1 szklanka zimnej wody
Schab po sztygarsku - składniki na marynatę:
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić schab po sztygarsku?
Schab umyj i osusz. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób w schabie nacięcie na taką szerokość, by włożyć do środka kiełbasę.
Przygotowany otwór natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włóż kiełbasę (może nieco wystawać na końcach).
Do miseczki dodaj olej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Przygotowaną marynatą natrzyj z każdej strony schab, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 24 godziny.
Po upływie powyższego czas, zawinięty w folię aluminiową schab przenieś do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej 1 szklankę wody.
Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii i rozchyl ją, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz