Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu sernik na zimno składający się z dwóch warstw: masy serowo-bananowej z dodatkiem ubitej śmietany kremówki i masy brzoskwiniowej.
Sernik bananowy z brzoskwiniami - składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 banany
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 brzoskwiń
- kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Jak zrobić sernik bananowo-brzoskwiniowy?
- Biszkopty poukładaj na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
- Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej lekko stężałe galaretki cytrynowe. Partiami dodaj ser, rozgniecione widelcem banany i przesiany cukier puder. Zmiksuj.
- Masę serową z bananami wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do stężenia.
- Brzoskwinie obierz ze skórki, wyjmij pestki i zmiksuj przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem wlej do brzoskwiń lekko stężałe galaretki brzoskwiniowe.
- Masę brzoskwiniową wylej na masę bananową.
- Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, by obie masy dobrze stężały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz