czwartek, 28 listopada 2019

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu sernik na zimno składający się z dwóch warstw: masy serowo-bananowej z dodatkiem ubitej śmietany kremówki i masy brzoskwiniowej.
Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)




Sernik bananowy z brzoskwiniami - składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 banany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 brzoskwiń
  • kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy

Jak zrobić sernik bananowo-brzoskwiniowy?

  • Biszkopty poukładaj na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej lekko stężałe galaretki cytrynowe. Partiami dodaj ser, rozgniecione widelcem banany i przesiany cukier puder. Zmiksuj.
  • Masę serową z bananami wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie obierz ze skórki, wyjmij pestki i zmiksuj przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem wlej do brzoskwiń lekko stężałe galaretki brzoskwiniowe. 
  • Masę brzoskwiniową wylej na masę bananową. 
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, by obie masy dobrze stężały.
Smacznego!
Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Sernik bananowo-brzoskwiniowy (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz