Pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu sernik na zimno składający się z dwóch warstw: masy serowo-bananowej z dodatkiem ubitej śmietany kremówki i masy brzoskwiniowej.
Sernik bananowy z brzoskwiniami - składniki:
1 kg sera z wiaderka
400 ml śmietany kremówki 30%
3 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
3 banany
5 łyżek cukru pudru
5 brzoskwiń
kilka sztuk biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Jak zrobić sernik bananowo-brzoskwiniowy?
Biszkopty poukładaj na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej lekko stężałe galaretki cytrynowe. Partiami dodaj ser, rozgniecione widelcem banany i przesiany cukier puder. Zmiksuj.
Masę serową z bananami wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie obierz ze skórki, wyjmij pestki i zmiksuj przy pomocy blendera. Cienkim strumieniem wlej do brzoskwiń lekko stężałe galaretki brzoskwiniowe.
Masę brzoskwiniową wylej na masę bananową.
Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, by obie masy dobrze stężały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz