Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty - składniki:
1300-1500 g białej kapusty
4 małe marchewki
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki octu winnego
100 g śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 łyżki cukru pudru
sól i pieprz
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut, by kapusta zmiękła i puściła sok.
W międzyczasie obierz marchewki i jabłko, i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kapustę opłucz na sicie i odciśnij. Kapustę ponownie przełóż do miski, dodaj marchewki, jabłko, cebulę, ocet winny, śmietanę, majonez, cukier puder, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz