środa, 20 listopada 2019

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu.
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty




Surówka z białej kapusty - składniki:

  • 1300-1500 g białej kapusty
  • 4 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

  • Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut, by kapusta zmiękła i puściła sok. 
  • W międzyczasie obierz marchewki i jabłko, i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kapustę opłucz na sicie i odciśnij. Kapustę ponownie przełóż do miski, dodaj marchewki, jabłko, cebulę, ocet winny, śmietanę, majonez, cukier puder, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz