Aromatyczna szynka duszona w sosie z drobno krojoną marchewką, cukinią i brokułem.
Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym - składniki:
- 600-700 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 brokuł
- 150 g śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- dodatkowo: mąką do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić szynkę w sosie cukiniowo-brokułowym?
- Szynkę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kawałki szynki obtocz w mące.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- Na rozgrzanym oleju przesmaż kawałki szynki, przełóż do garnka.
- Na patelni po smażeniu szynki zeszklij cebulę. Przełóż do mięsa.
- Marchewkę i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, również przełóż do garnka.
- Dodaj szklankę bulionu lub wody. Całość duś na małym ogniu przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
- Brokuła umyj i drobno pokrój. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Szynkę w sosie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz