środa, 27 listopada 2019

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Aromatyczna szynka duszona w sosie z drobno krojoną marchewką, cukinią i brokułem.
Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym - składniki:

  • 600-700 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 brokuł
  • 150 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: mąką do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić szynkę w sosie cukiniowo-brokułowym?

  • Szynkę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kawałki szynki obtocz w mące.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż kawałki szynki, przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu szynki zeszklij cebulę. Przełóż do mięsa.
  • Marchewkę i cukinię obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, również przełóż do garnka. 
  • Dodaj szklankę bulionu lub wody. Całość duś na małym ogniu przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
  • Brokuła umyj i drobno pokrój. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez 10 minut. 
  • Szynkę w sosie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Do śmietany dodaj 1 łyżkę gorącego sosu. Wymieszaj. Śmietanę dodaj do sosu. Całość wymieszaj.
Smacznego!


Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Szynka w sosie cukiniowo-brokułowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz