Cudownie pachnąca, krucha i maślana tarta z serem budyniowym, karmelizowanymi śliwkami i pyszną kruszonką.
Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruche ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - składniki na masę serową:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 opakowanie dużego budyniu waniliowego (około 60 g)
Tarta ze śliwkami - składniki na karmelizowane śliwki:
- 600 g śliwek
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruszonkę:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
Jak zrobić tartę z serem i karmelizowanymi śliwkami?
- Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier puder. Rozcieraj składniki palcami do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaj jajko, krótko zagnieć, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę.
- Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki. Nożem odetnij kawałki ciasta wystające ponad formę.
- Spód podziurkuj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 20 minut - do zarumienienia.
- Przygotuj karmelizowane śliwki. Śliwki przekrój na pół i odpestkuj. Pokrojone śliwki przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier, miód i często mieszając smaż przez około 10 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj.
- Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem.
- Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
- Podpieczoną tartę wypełnij masę serową, następnie wyłóż skarmelizowane śliwki, a całość posyp kruszonką. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do ładnego zarumienienia kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz