czwartek, 7 listopada 2019

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Cudownie pachnąca, krucha i maślana tarta z serem budyniowym, karmelizowanymi śliwkami i pyszną kruszonką.
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami







Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła 
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 opakowanie dużego budyniu waniliowego (około 60 g)

Tarta ze śliwkami - składniki na karmelizowane śliwki:

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła


Jak zrobić tartę z serem i karmelizowanymi śliwkami?

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier puder. Rozcieraj składniki palcami do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaj jajko, krótko zagnieć, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. 
  • Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki. Nożem odetnij kawałki ciasta wystające ponad formę.
  • Spód podziurkuj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 20 minut - do zarumienienia.
  • Przygotuj karmelizowane śliwki. Śliwki przekrój na pół i odpestkuj. Pokrojone śliwki przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier, miód i często mieszając smaż przez około 10 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj.
  • Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
  • Podpieczoną tartę wypełnij masę serową, następnie wyłóż skarmelizowane śliwki, a całość posyp kruszonką. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do ładnego zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz