Tarta ze śliwkami - składniki na karmelizowane śliwki:
600 g śliwek
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruszonkę:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
100 g masła
Jak zrobić tartę z serem i karmelizowanymi śliwkami?
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier puder. Rozcieraj składniki palcami do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaj jajko, krótko zagnieć, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę.
Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki. Nożem odetnij kawałki ciasta wystające ponad formę.
Spód podziurkuj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 20 minut - do zarumienienia.
Przygotuj karmelizowane śliwki. Śliwki przekrój na pół i odpestkuj. Pokrojone śliwki przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier, miód i często mieszając smaż przez około 10 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj.
Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
Podpieczoną tartę wypełnij masę serową, następnie wyłóż skarmelizowane śliwki, a całość posyp kruszonką. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do ładnego zarumienienia kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz