Warstwowa zapiekanka ryżowa z piersią z kurczaka, kiełbasą, pieczarkami, papryką i cukinią to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne i sycące.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i mięsem - składniki:
Jak zrobić zapiekankę ryżową z warzywami i mięsem?
W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 6 szklanek wody z 6 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ugotowany ryż dopraw pieprzem, słodką i ostrą papryką, rozmarynem i majerankiem.
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Kiełbasę i cukinię pokrój w półtalarki.
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
Paprykę pokrój w większą kostkę.
Kiełbasę przesmaż na suchej patelni.
Na patelnię po kiełbasie wlej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki - smaż do momentu całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
Z patelni zdejmij cebulę z pieczarkami. Dodaj pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i smaż do momentu, aż mięso ładnie się zarumieni.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Majonez wymieszaj ze śmietaną, dopraw pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Składniki zapiekanki układaj warstwami: ryż - kiełbasa - 1/3 sera żółtego - pieczarki z cebulą - 1/2 sosu śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego - filet z piersi kurczaka - papryka - cukinia - 1/2 sosu śmietanowo-majonezowego - 1/3 sera żółtego.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz