Pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem mozzarelli podana z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych.
Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym - składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 gram)
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka
Jak zrobić pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym?
- Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
- Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp mozzarellą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Dziesięć minut przed końcem pieczenia piersi z kurczaka przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść 1 łyżeczkę masła. Na patelnię wbij jedno jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
- Jajka sadzone ułóż na wierzchu upieczonych kawałków kurczaka. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!