poniedziałek, 9 grudnia 2019

Chleb z rozmarynem i oregano

Puszysty i aromatyczny chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem suszonych ziół - rozmarynem i oregano.

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano




Chleb z rozmarynem i oregano - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chleb z rozmarynem i oregano?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto krótko wyrób i przełóż do formy o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz