czwartek, 12 grudnia 2019

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Lekko chrupiące, kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego z dodatkiem mlecznej czekolady, które równie dobrze smakują z dżemem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasteczka z kleiku ryżowego



Ciasteczka z kleiku ryżowego - składniki:

  • 100 g kleiku ryżowego
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 80 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka masła

Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?

  •  Do miski dodaj kleik ryżowy, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrób wgłębienie na polewę czekoladową.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach napełnij roztopioną czekoladą. 
Smacznego!
Ciasteczka z kleiku ryżowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz