Lekko chrupiące, kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego z dodatkiem mlecznej czekolady, które równie dobrze smakują z dżemem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasteczka z kleiku ryżowego - składniki:
100 g kleiku ryżowego
2 jajka
125 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 80 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka masła
Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?
Do miski dodaj kleik ryżowy, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrób wgłębienie na polewę czekoladową.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach napełnij roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz