Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany.
Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:
- 500 g dżemu wiśniowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (około 16 g)
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:
- kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
- garść wiórków kokosowych
Jak zrobić Ciasto Bajeczne?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
- Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
- Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
- Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj.
- Na podłużne biszkopty wyłóż bitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz