Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany.
Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:
500 g dżemu wiśniowego
4 łyżeczki żelatyny
Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (około 16 g)
1 jajko
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:
kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
garść wiórków kokosowych
Jak zrobić Ciasto Bajeczne?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz