piątek, 20 grudnia 2019

Ciasto Bajeczne

Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany. 
Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne







Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:

  • 500 g dżemu wiśniowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
  • garść wiórków kokosowych

Jak zrobić Ciasto Bajeczne?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. 
  • Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
  • Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. 
  • Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Na podłużne biszkopty wyłóż bitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz