Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowo-bananowe na oleju z dodatkiem gorzkiej czekolady. :)
Ciasto marchewkowo-bananowe - składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
- 2 banany
- 100 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto marchewkowo-bananowe?
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj.
- Dodaj olej. Ponownie zmiksuj.
- Dodaj marchewkę, rozgniecione widelcem banany i drobno posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto wlej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz