czwartek, 5 grudnia 2019

Ciasto marchewkowo-bananowe

Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowo-bananowe na oleju z dodatkiem gorzkiej czekolady. :)
Ciasto marchewkowo-bananowe




Ciasto marchewkowo-bananowe - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • 2 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto marchewkowo-bananowe?

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj.
  • Dodaj olej. Ponownie zmiksuj.
  • Dodaj marchewkę, rozgniecione widelcem banany i drobno posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz