Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, ogórka, rzodkiewek i kukurydzy to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. :)
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - składniki:
- około 600 g kapusty pekińskiej
- 1 duża lub 2 małe papryki
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 0,5 pęczka koperku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?
- Kapustę pekińską drobno pokrój.
- Paprykę pokrój w kostkę, ogórka obierz i także pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki pokrój w półplasterki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, a koperek drobno posiekaj.
- Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier i sól. Wymieszaj.
- Do miski dodaj kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki, kukurydzę, koperek i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz