Miękka, puszysta, wilgotna i wspaniale pachnąca kostka piernikowa przełożona powidłami śliwkowymi, oblana polewą czekoladową.
Kostka piernikowa - składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g przyprawy do piernika
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 300 g powideł śliwkowych
Kostka piernikowa - składniki na polewę czekoladową:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
Kostka piernikowa - pozostałe składniki:
- 400 g powideł śliwkowych do przełożenia
Jak zrobić kostkę piernikową?
- Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
- Masło zmiksuj cukrem. Cały czas miksując, dodaj pojedynczo jajka.
- Naprzemiennie dodawaj sypkie składniki, mleko i powidła. Całość dokładnie ze sobą zmiksuj.
- Ciasto wlej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę.
- Ciasto pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzej - tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i masło, i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada wraz z masłem całkowicie się rozpuszczą. Na sam koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Polewę odstaw do czasu, aż lekko zgęstnieje.
- Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż na 3 placki. Jeden placek posmaruj powidłami, połóż na nim drugi placek, ponownie posmaruj powidłami i na wierzch połóż trzeci placek. Złożone ciasto pokrój na kostki i każdą z nich oblej polewą czekoladową.
- Odczekaj kilka godzin, aż polewa czekoladowa całkowicie zastygnie.
Witam. Czy w przepisie nie wkradł się błąd? Wyszło strasznie twarde i tępe, konsystencja drożdżowego.. ciężko było wymieszać a już nie mówiąc o wyłożeniu do formy..
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się opinią. Nie ma mowy o błędzie w przepisie. Kostkę piernikową z tego przepisu robiłam z powodzeniem zarówno ja, jak i wiele innych osób. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Owszem, surowe ciasto jest gęste, ale jego konsystencja nie wpływa na twardość czy przypalenie w trakcie pieczenia. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
UsuńNo i do wyrzucenia, szkoda wydanych pieniędzy na składniki. Strasznie nierówno wyrosło, przypalone i twarde. Żałuję że nie zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu... Nie polecam
OdpowiedzUsuń